Programma 2023 Deel 3

Inhoudsopgave Jouw waterschap: Rijnland Jouw waterschap werkt aan… …droge voeten …ruimte voor water …voldoend water en water voor later …betaalbaar en dienstbaar water

Jouw waterschap werkt aan… ruimte voor water

Het weer wordt extremer: het klimaat verandert, met als gevolg periodes van droogte en ernstige wateroverlast. Dit kan leiden tot overlast en schade voor inwoners en bedrijven. Het is noodzakelijk om het huidige watersysteem aan te passen aan veranderende weersomstandigheden. Er is meer ruimte voor water nodig! Daarbij realiseren we ons dat ruimte schaars is; er is concurrentie voor elke vierkante meter beschikbare grond. Door het nemen van effectieve maatregelen zorgen we ervoor dat Nederland optimaal is voorbereid op overstromingen, wateroverlast, hittestress, droogte, verdroging, bodemdaling en verzilting.

 

 

* Het waterschap moet vanaf het eerste begin worden betrokken bij keuzes in de ruimtelijke omgeving. Elk gebied in Nederland heeft zijn eigen aanpak nodig en de waterschappen hebben gebiedskennis die noodzakelijk is om de juiste keuzes te maken voor de toekomst.

 

* Elk woningbouwproject en ieder infrastructureel werk moet voldoen aan het uitgangspunt van waterbestendigheid, ook voor toekomstige generaties. In één keer goed bespaart onze kinderen en kleinkinderen zorgen en bespaart uiteindelijk ook veel geld.

 

* Om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken moeten we water de ruimte geven binnen het Nationaal Programma Landelijk gebied en zullen waterkwaliteitsdoelen een gelijkwaardige plek moeten krijgen aan andere belangen.

 

* Het landelijk gebied wordt klimaatbestendig door verschillende maatschappelijke opgaven slim te combineren: het watersysteem, verzilting, veenweideproblematiek, energietransitie, circulaire economie, biodiversiteit, droogte. Regionaal maatwerk is noodzakelijk in goed overleg met betrokkenen.

 

* Elke druppel water telt. Ook inwoners spelen een rol bij het opvangen van water. We stimuleren het afkoppelen van regenpijpen, de aanleg van blauw-groene daken op gebouwen en blauw-groene schoolpleinen, het vergroenen van tuinen (‘tegel eruit, plantje erin’), wateropvang in sterk verstedelijkt gebied etc. Waterschappen werken hierbij samen met gemeenten, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven.