Programma 2023 Deel 4

Inhoudsopgave Jouw waterschap: Rijnland Jouw waterschap werkt aan… …droge voeten …ruimte voor water …voldoend water en water voor later …betaalbaar en dienstbaar water

Jouw waterschap werkt aan… voldoende water en water voor later

Een essentiële taak van waterschappen is naast droge voeten, zorgdragen voor schoon en voldoende water. Schoon water is van levensbelang om gezond en veilig te kunnen leven en moet gegarandeerd zijn. Door het nemen van (veelal) technische maatregelen hebben de waterschappen hun taken tot nu toe uitgevoerd. De grenzen aan deze technische maatregelen komen in zicht in veel gebieden in Nederland. De taak van waterschappen wordt daardoor complexer. We moeten nu stappen zetten zodat er ook water is voor later; elke druppel telt.

 

Voldoende water van goede kwaliteit in onze sloten, beken, meren, kanalen en rivieren is alleen mogelijk als het waterschap goed samenwerkt met alle partijen. Waterbeheer is teamsport en daar zijn we als Nederland goed in. Om kampioen te blijven en de leefbaarheid in de Nederlandse delta te behouden zullen we samenwerkingen moeten intensiveren. De VVD ziet waterschappen als de spin in het web op het gebied van kennis, denkkracht en innovatieve oplossingen. Nederland moet nog meer ‘water bewust’ en ‘water betrokken’ worden. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers zich ook bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid.

 

Beter bestand tegen extremer weer.

 

* Het waterschap neemt bij besluitvorming en de uitvoering van de huidige taken ook maatregelen tegen extremere weersomstandigheden op als criterium.

 

* Om te besluiten welke maatregelen effectief zijn (o.a.. regenwater beter vast houden en opvangen) heeft het waterschap kennis nodig. Veel kennis is aanwezig, maar bij onderwerpen als droogte zijn er landen, bijvoorbeeld in Zuid-Europa die meer ervaring en kennis hebben. Waterschappen gaan hun kennis verbreden door deze ook buiten Nederland gericht op te zoeken.

 

* Waterschappen doen mee aan innovaties op het gebied van waterbeheer, samen met bedrijfsleven en kennisinstituten. Juist innovaties op het gebied van klimaatadaptatie worden gestimuleerd.

 

*  Het watergebruik en de waterbeschikbaarheid moeten meer in balans komen door een heldere, gemeenschappelijk visie te ontwikkelen op het gebied van grondwater.

 

* Schade door droogte willen we zoveel mogelijk beperken door actief en beter samen te werken met partners. Dat doen we door het waterbewustzijn van inwoners, bedrijven en overheden te vergroten. Samen zorgen we voor een systeem dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden om de maatschappelijke schade zo laag mogelijk te houden.


Schoon (grond-) water.

* Schoon oppervlaktewater is van levensbelang voor Nederlandse drinkwaterbedrijven, boeren en ondernemers die van schoon water afhankelijk zijn; iedereen moet zonder zorgen kunnen ondernemen, zwemmen, recreëren of vissen.

 

* In 2027 moet Nederland voldoen aan de Europese ‘Kaderrichtlijn Water’. Deze stelt scherpe eisen aan wat wel kan en niet moet. Als badkuip van Europa, waar alle grote rivieren uitkomen, moet Nederland worden beschermd worden tegen vervuild water vanuit andere landen zodat wij niet het afvoerputje worden. Het waterschap werkt samen met de provincie, landelijke overheid en gemeenten aan schoner water. Maximale inspanning en maatwerk is nodig, waarbij de kosten en oplossingen in evenwicht zijn.

 

* De Europese, landelijke of wetenschappelijk (internationaal) erkende normen voor waterkwaliteit zijn de normen die we voor het waterschap hanteren. Dit geldt ook voor de afgifte van stoffen die gevaarlijk zijn voor mens of milieu.

 

* Bij de transitie naar schone energie hoort ook het benutten van bodemenergie en aardwarmte. Daardoor wordt in toenemende mate geboord door aardlagen en grondwaterpakketten voor het winnen van bodemenergie uit de ondiepe ondergrond. Dat geldt ook voor het boren naar dieper gelegen aard- en waterlagen voor het winnen van aardwarmte en, vooralsnog ook, voor de opslag van koolzuurgas. De VVD wil dat het waterschap bij het verlenen van de vereiste boor- en aanlegvergunningen of advisering hierover, nauwlettend oog heeft voor de nadelige gevolgen, zoals verontreiniging van het grondwater (al dan niet voor drinkwater), schade aan of uitspoeling van de beschermende aardlagenstructuur, verzakkingen en zoute kwel. Nadrukkelijk betrokkenheid voor het waterschap in samenwerking met andere vergunningverlenende overheden vindt de VVD daarom noodzakelijk.

 

Samenwerken aan water.

 

 

*  Het waterschap moet nog beter samenwerken met andere overheden, boeren, bedrijven en inwoners. De actualiteit dwingt tot snelle actie.

 

* Denktanks zijn een goede manier voor kennisoverdracht tussen de waterschappen en maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven.

 

* Watergebruikers worden gestimuleerd om zuiniger om te gaan met beschikbaar water en te zorgen voor onder meer eigen waterberging door bewustwording te creëren.

 

* Draagvlak creëren is noodzakelijk. Bij projecten op o.a het gebied van dijkversterking of watergebiedsplannen kunnen inwoners participeren, waarbij voor elk gebied en project een andere manier van participeren ingezet kan worden.

 

* Het waterschap zet alle communicatiemiddelen in en werkt samen met partners als gemeenten, natuurorganisaties en bijvoorbeeld tuincentra om inwoners ‘waterbewust’ en ‘waterbetrokken’ te krijgen. Speciale aandacht is er voor kinderen en jongeren.