Programma 2023 Deel 6

Inhoudsopgave Jouw waterschap: Rijnland Jouw waterschap werkt aan… …droge voeten …ruimte voor water …voldoend water en water voor later …betaalbaar en dienstbaar water

Jouw waterschap werkt aan… betaalbaar en dienstbaar water

Waterschappen heffen zelf belasting bij inwoners, boeren en ondernemers voor het zuiveren van water en het onderhouden van het watersysteem. Door verantwoord om te gaan met belastinggeld werkt het waterschap als dienstbare organisatie aan betaalbaar water voor de inwoners, boeren en bedrijven die belasting betalen. De uitgaven van het waterschap moeten worden ingezet voor de uitvoering van de taken van het waterschap, nu en in de toekomst. De VVD wil een waterschap dat midden in de maatschappij staat, actief is en meer naar buiten treedt om open te communiceren met inwoners en betrokkenen. Er wordt door het waterschap helder aangegeven wat wél en niet kan op watergebied, nu en richting de toekomst. Daarbij geldt: geen onnodige regels en een positieve houding bij voorstellen die door inwoners en ondernemers voorgelegd worden aan het waterschap. Innovatie en slimme ideeën en technieken worden aangewakkerd en gesteund op het gebied van watermanagement, zodat Nederland aan de toekomst blijft werken. De waterschappen kunnen daarmee een springplank zijn voor de Nederlandse watersector.

 

Nederland – waterland – is rijk aan prachtige landschappen en mooie natuur. In een gezonde toegankelijke natuur kunnen mensen van water en natuur genieten. Daarnaast heeft de natuur ook ruimte nodig. Dit bekent dat het waterschap een adviserende rol kan spelen als het gaat om verschillende functies van natuurgebieden. De provincie blijft verantwoordelijk voor het aanwijzen van zwemplekken.

 

Betaalbaar.

 

* De belasting moet op een eerlijke manier worden verdeeld tussen inwoners, boeren en bedrijven. Iedereen, ook natuurorganisaties, moet meebetalen.

 

* De kwijtschelding moet worden afgeschaft in waterschappen waar dit nog niet het geval is. Het waterschap is verantwoordelijk voor waterbeheer, het rijk is verantwoordelijk voor inkomenspolitiek. Voor mensen die de waterschapsbelasting niet kunnen betalen zijn er minima-regelingen die gemeentes in kunnen zetten om mensen te helpen.

 

* Het waterschap gaat verstandig en verantwoord om met belastinggeld. De organisatie moet zo compact en krachtig mogelijk zijn. We investeren in toekomstbestendige dijken, sluizen, gemalen en waterberging voor waterveiligheid en rivieren, slootjes, meren die bestand zijn tegen extreme hoosbuien en langdurige droogte. Goed waterbeheer en het bewaken van onze waterveiligheid kost geld en dit doen we tegen aanvaardbare kosten.

 

* Bij alle activiteiten heeft het waterschap oog voor beleid dat meer doelen kan dienen en dat mogelijkheden slim combineert. Vanuit de watertaken kan het waterschap meewerken aan het oplossen van bredere maatschappelijke vraagstukken rond


bodem en klimaat. Te denken valt aan de energietransitie, de transitie naar een circulaire economie, biodiversiteit etc. Door scherp te begroten zijn de kosten nooit hoger dan noodzakelijk.

 

* Het waterschap is scherp op de effectiviteit van subsidies. Wanneer een subsidie niet tot resultaten leidt of het onduidelijk is waar het geld precies aan is besteed, wordt de subsidie meteen ingetrokken. Bij misbruik van subsidie wordt het geld teruggevorderd.

 

Dienstbaar.

 

* Het waterschap is er voor iedereen. Dat begint met het bieden van een luisterend oor en het verlenen van goede dienstverlening. Het waterschap hoort te weten wat er speelt en hierop te anticiperen. Inwoners en ondernemers moeten actief worden geïnformeerd over wat er speelt in hun waterschap.

 

* Het waterschap heeft een toegankelijke website en beschikt over goede digitale diensten, waarop de informatie helder en begrijpelijk wordt gepresenteerd. Het waterschap is goed bereikbaar. Sociale media worden ingezet om mensen te actief te informeren over actuele zaken en op een laagdrempelige manier te communiceren met inwoners, boeren en bedrijven.

 

* Belanghebbenden moeten mee kunnen praten en in een vroeg stadium worden betrokken bij de besluitvorming. Het waterschap werkt actief aan draagvlak.

 

*  Ondernemers en boeren moeten een apart aanspreekpunt hebben bij het waterschap.

 

* Maatschappelijke initiatieven worden omarmd, met name initiatieven die gericht zijn klimaatadaptatie. Er wordt ruimte geboden voor inwoners, boeren en ondernemers om initiatief nemen om tot een oplossing te komen voor problemen in hun leefomgeving.

 

* Voor het inkoopbeleid, de basisregistratie, de heffing van belastingen en de uitvoerende watertaken worden vooruitstrevende digitale middelen ingezet om de taken beter en goedkoper uit te voeren. Het waterschap zorgt ervoor dat de systemen betrouwbaar zijn en up-to-date beveiligd zijn in het kader van cybersecurity. Privacy is een groot goed. Het waterschap moet de digitale privacy van de inwoners waarborgen en data goed beheren.

 

* Het waterschap gaat met respect om met ons cultureel erfgoed en biedt inwoners de mogelijkheid om kennis te maken met het cultureel erfgoed door deze open te stellen bij bijvoorbeeld open monumentendagen.

 

* Het waterschap geeft ondernemers de ruimte en stimuleert ondernemers het beste te doen. Duidelijke én begrijpelijke regels helpen daarbij. Deze regels zijn niet strenger dan landelijke of Europese wet- en regelgeving.

 

* Het waterschap moet zich goed voorbereiden op zijn taken binnen de Omgevingswet, die een andere manier van werken vraagt. Duidelijk moet in kaart worden gebracht welke watergebiedsplannen op orde zijn, welke projecten in uitvoering zijn en waar inwoners en ondernemers rekening mee kunnen houden. Het waterschap zorgt dat er een aparte leidraad komt voor participatie, mocht deze nog niet zijn opgesteld als onderdeel van het Waterbeheerprogramma. De Omgevingswet is een kans voor het waterschap om de samenwerking met andere overheden te verbeteren en de waterbelangen actief op de kaart te zetten.


Innovatie.

 

* Bij innovatie werken overheid en bedrijfsleven goed samen. Het waterschap stimuleert en faciliteert innovatieve en creatieve initiatieven die van belang zijn en gerelateerd zijn aan water, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie of schoon water. Waterschappen zouden aan kunnen sluiten bij lokale startup initiatieven. Innovatieve oplossingen worden slim ingezet en aan elkaar verbonden. Investeringen in innovatie worden gedaan als de omgeving hiervan toekomstbestendig en waterveilig wordt. Beter, sneller, goedkoper en minder last voor inwoners en ondernemers gelden als criteria.

 

* Experimenten voeren we graag uit met het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder de agrarische sector, zodat we voorop blijven lopen op het vlak van waterbeheer.

 

* Het waterschap heeft veel bezittingen, zoals sluizen, bruggen, gemalen en rioolwaterzuiveringen, die tijdig onderhouden moeten worden en vervangen als dit nodig is. Het waterschap maakt daarbij gebruik van de nieuwste technieken, die zorgen voor een efficiënter gebruik en bespaart daarmee geld.